Studiedag voor ouders met grote of kleine kinderen van uiteenlopende pluimage.

Schrijven met ouders
’Een schrijver is iemand die niet alleen ervaringen opdoet, maar die door te schrijven zich oefent in het ervaren van ervaringen.’ (Willem Brakman)
Een dag die aanzet tot bezinning, die oude verhalen nieuw leven inblaast en waarin je onderzoekt welke levensthema’s doorwerken in je ouderschap.

Autobiografisch schrijven
In een dagboek schrijf je van je af, met autobiografisch schrijven schrijf je naar je toe. Puzzelstukjes vallen op hun plaats, door het schrijven schep je afstand die helpt om tot inzichten te komen. Een boeiend proces waarmee je met nieuwe ogen naar oude dingen kijkt en samenhangen ontdekt waarvan je vaak niet eens vermoedde dat ze bestonden.

De schrijfoefeningen zijn gericht op het onderzoeken van je ouderschap en de rol die het ouderschap in jouw levensloop speelt, zoals: Welke betekenis heeft het ouderschap voor me? Wat leert mijn kind me? Hoe ga ik om met ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven? Hoe combineer ik gezin en werk op een bevredigende manier? Welke rol speelt een ontwikkelingsvraagstuk van mijn kind in mijn biografie?

Trainer op deze dag is Janneke van Bockel van MetaMama, zij is ouderschapsdeskundige. Vanuit haar bedrijf MetaMama coacht, schrijft, spreekt en denkt ze over het ouderperspectief. Ze is initiatiefnemer van de landelijke Verwendag voor ouders van een kind met autisme met de bijbehorende Facebookgroepen en studiedagen, verzon de Meeleefkaartjes voor ouders en is directeur van Stichting Ovaal met Autismecafés voor en door ouders in heel Nederland.
Ze is ook schrijver. Met IJskastmoeder (2009) geeft zij een openhartig inkijkje bij haar zoektocht naar houvast als ze hoort dat haar dochter autisme heeft. Met vallen en opstaan leert ze hoe ze haar dochter daarin kan begeleiden en wat dat van de andere gezinsleden vraagt. Met haar boek breekt zij een lans voor ouders van kinderen met autisme. In Uitvindboek voor ouders (2014) geeft ze inzicht in de psychologie van ‘gewoon ouderschap’ en maakt korte metten met roze opvoedwolken. In Uitlegmoeder (2016) toont ze hoe ouders het gedrag van hun kinderen ondertitelen voor de buitenwereld (en andersom) en zich verhouden tot allerhande deskundigen die je er gratis bij krijgt als je kind niet volgens de boekjes opgroeit.

Wanneer : zaterdag 10 december
Deelnemers : minimaal 8, maximaal 18
Kosten : €85 pp inc consumpties en lunch
Waar : Driebergen
Tijd : van 10u tot 16u

Inschrijving gesloten.