Als je kind autisme heeft, ervaar je dat opvoeden en het hebben van een gezinsleven niet altijd van een leien dakje gaat. Een diagnose blijkt bovendien geen eindstation, maar is vaak het begin van een taaie zoektocht. Ouders worstelen met uiteenlopende vragen en zoeken al doende hun weg. Wat heeft mijn kind nodig, wat vraagt dat van ons als ouders, hoe past dat bij ons gezin? We zien dat thema telkens weer terugkeren in de besloten facebookgroepen en op de bijeenkomsten van www.autismecafe.nl. Tijdens deze oriëntatiedag helpen we je op weg door samen stil te staan bij hoe jij in jouw gezin dingen wil aanpakken. We gaan je niet vertellen hoe het moet (dat doen er al genoeg) maar delen van harte onze kennis en zodat je zicht krijgt op de mogelijkheden en geholpen wordt jouw eigen keuzes te maken.

Praktische dag

We koppelen kennis en ervaring aan praktische doen en er is ruimte voor het uitwisselen van ieders ervaringen, vragen en dilemma’s. We gaan dus veel ervaren door praktische oefeningen te doen. Voorop staat een veilige en ontspannen sfeer; niets moet als jij dat niet wil. Aan het eind van de dag ga je naar huis met een praktisch plan. Je hebt dan bijvoorbeeld op een rij:

  • wil ik hulp inschakelen? welk type hulp dan?
  • hoeveel structuur wil/kan ik bieden?
  • maak ik voor mijn kind met autisme andere regels dan voor mijn andere kind(eren)?
  • hoe pak ik een bezoekje bij opa en oma aan?
  • zal ik blijven werken?
  • wanneer doe ik het goed (genoeg)?
  • hoe herken en bewaak ik mijn grenzen?
  • hoe stem ik af met mijn partner en hoe gaan we om met verschillen in zienswijze?

(maar zoveel mensen zoveel vragen, misschien ziet jouw rijtje er wel heel anders uit!)

Trainer

De trainer van deze dag is Willeke van den Hoek van Visão, auteur van het rapport ‘Een kind met autisme in je gezin, ervaringen van achter de voordeur’, mede-ontwikkelaar van de Autismewegwijzer en hartstochtelijk pleitbezorger van maatwerk en keuzevrijheid voor gezinnen met zorgintensieve kinderen. Willeke is zelf moeder van een zoon met autisme. Nieuwsgierig naar het rapport? Je kunt het hier downloaden.

Zij wordt daarin bijgestaan door ouderschapsdeskundige Janneke van Bockel van MetaMama. Zij schrijft, denkt en spreekt over het ouderperspectief en is oa auteur van IJskastmoeder, Uitlegmoeder (boeken over het dagelijks leven met een kind met autisme belicht vanuit de ogen van de moeder) en Uitvindboek voor ouders (over de psychologie van het ouderschap). Ze is de initiatiefnemer van de Verwendag en directeur van Stichting Ovaal met onder andere Autismecafés voor en door ouders verspreid door het land.

Wanneer: zaterdag 17 september
Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 18
Kosten: € 85 per persoon inclusief consumpties en lunch
Waar: Driebergen
Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur

Inschrijven is niet meer mogelijk